Marka, firmanızın veya kendinizin ürettiğiniz mal ve/veya hizmetlerinizi bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaret marka olarak kabul edilir.
Günümüzde bir marka, bir işletme için çok değerli bir varlık ve işletmenin var olabilmesini sağlayan en önemli unsur halini almıştır. İşletmeler, rekabet halinde tüketicilerin kendilerini fark edebilmesi ve diğer markalardan ayırt edebilmesi için ürün ve/veya hizmetlerini kendi benzersiz 'marka imajı' ile ticarette söz sahibi olma çabası içindelerdir. Bu durumda markanın sahibi adına marka tescili ile koruma altına alınması önem kazanmaktadır. Bir markanın tescil edilmesi Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde sahibi adına kaydedilmesidir. Böylelikle sahibine ürün ya da hizmetinde kullandığı markasının koruma altına alabilmesini sağlar.
Markanın görselliği içinde yer alan işaretler, şekiller, amblemler, harfler , sayılar, figürler , çizimler markanın logosu olarak kabul edilir. Logolar işletmenin tüketicide yarattığı görsel ayırt edici özelliğini oluşturmaktadır. Bu sebeple isim tescili gibi logolarda tescil ettirilerek marka tescil koruma kapsamına alınmalıdır.
MARKA TESCİLİNDE SINIFLANDIRMA
Markanın kullanılacağı mallar ve hizmetler, Nice Anlaşmasında belirlenen uluslararası sınıflandırmaya ilişkin esaslara göre sınıflandırılmaktadır. Tescili talep edilen mal veya hizmetlerin, sınıflara ayrılmış olarak ve sınıf numaraları belirtilerek sunulması gerekmektedir.